Arbetstillstånd – det smarta valet

Det är alltid värt att göra rätt för sig och vänta lite längre på ett arbetstillstånd än att arbeta svart. Att jobba olagligt är även förenat med många risker.

En del kommer till Sverige för att njuta av allemansrätten, försöka se en älg, titta på kungliga slottet eller prova en svensk fika. Det finns naturligtvis många anledningar att resa till Sverige. Somliga är dock jobbrelaterade, och flera väljer att åka till vårt avlånga land för att söka bättre möjligheter till arbete.

Förbättrade arbetsvillkor i form av semester, fasta arbetstider, kollektivavtal och försäkringar är sådant som skulle kunna locka arbetskraft från utlandet – utöver en skälig ersättning förstås. Grejen är dock att ingenting av det där är möjligt om inte personen som vill jobba också har ett giltigt arbetstillstånd.

Arbetstillstånd – jobba inte svart

Det är nämligen det där arbetstillståndet som möjliggör för en person att kunna arbeta lagligt i Sverige. Alternativet är det som kallas att jobba svart, det vill säga att man får lön “under bordet” som inte skattas. Men då har man inte heller några rättigheter och kan råka riktigt illa ut om någonting går fel i arbetet.

Dessutom är det som sagt olagligt och arbetsgivaren kan få fängelse i upp till ett år om man anställer någon utan arbetstillstånd. Då är det bättre att låta processen ta lite längre tid genom att kontakta experter på arbetstillstånd så att allting går rätt till istället. I slutändan kommer ett sådant alternativ att ha varit det smarta valet – och inte minst det lagliga valet.

23 Nov 2022

VÄLKOMMEN TILL STORSTAN!

Tips om Stockholm är en guide för dig som är nyinflyttad i eller ska flytta till Stockholm. Vi bjuder på tips om allt från var du hittar samhällsservice till hur du navigerar dig fram på bostadsmarknaden, hittar de bästa uteställena och riktigt bra företag när du behöver hjälp av allt från hantverkare till frisörer.