Service & Boende

NAVIGERA DIG FRAM TILL SERVICE & BOENDE

Att hitta samhällsservice i Stockholm brukar knappast vara något problem, men det kan ändå vara bra att du skaffar dig koll på var dina närmaste kontor finns och hur mycket som du faktiskt kan få hjälp med. Nedan ger vi några tips som gör det möjligt att få riktigt bra hjälp i huvudstaden.

Svårare brukar det däremot vara med boendet. Förhoppningsvis har du redan fixat ett boende för en viss tid framåt. Håller du ännu på att planera din Stockholmsflytt så är det i denna ände du måste börja, annars blir det knivigt även om du har fått jobb.

Ta hjälp av arbetsgivaren eller skolan

Om du har fått jobb eller ska börja studera i Stockholm så bör du försöka ta hjälp av din nya arbetsgivare eller skolan för att hitta bostad. Antalet studentbostäder har byggts ut de senaste åren, men du får ändå räkna med att du kan få ganska långa pendlingsavstånd då många är förlagda till förorterna. Kolla upp tillgången på studentbostäder snarast möjligt och ställ dig i kö.

Att bo som inneboende eller dela en bostad med andra kan annars vara vettiga alternativ. Så blir det möjligt att dela på kostnaden till ett hus eller en lägenhet som du annars aldrig skulle ha råd att betala på egen hand, men se till att skriva ett ordentligt kontrakt om vad som gäller för alla inblandade!

Många villaägare har insett fördelen med att bygga ett Attefallshus på tomten som de sedan hyr ut till studenter eller för all del yrkesverksamma som kan tänka sig att bo kompakt. Vanliga annonssidor är den enklaste vägen att hitta denna typ av erbjudanden.

Har du nyss fått jobb så är din arbetsgivare troligtvis mån om att du ska hitta en vettig bostad. På större företag brukar man till och med ha lägenheter tillgängliga för nyanställda och många samarbetar med agenturer som hjälper till att hitta bostäder.

Ta hjälp med städningen

Om du är som de flesta som bor i Stockholm så har du troligtvis en bit att åka till jobbet och fullt upp hela dagen. Det sista som du vill tänka på när du kommer hem från arbetet är troligtvis att städa. Då har du tur som bor i Stockholm för här om någonstans är det enkelt att hitta en bra städfirma som kan hjälpa dig med vardagsbestyren.

Förutom att det är lätt att hitta en bra firma för hemstädning och fönsterputs så kan många även hjälpa dig med extratjänster som att tvätta och stryka, vattna blommorna eller montera möbler. Så även om du inte behöver städhjälp varje vecka så kan det vara smart att beställa lite extratjänster nån gång ibland, till exempel storstädning för att få det riktigt rent hemma någon gång per år eller blomvattning när du ska bort på semester.

Ditt lokala servicekontor

Visst finns de flesta tjänster på nätet, men ibland måste man få intyg på papper eller prata personligen med en handläggare. Då är det tur att vissa myndigheter har servicekontor för att förenkla processen. Den enklaste vägen att hitta ditt närmaste servicekontor är att gå till respektive myndighets webbplats och söka efter just servicekontor.

På bibliotek och kommunkontor hittar du också många tjänster som kan underlätta. Där kan du till exempel få hjälp med val av skola för barnen och få information om bostadsbidrag och liknande. Börja med att kolla upp hemsidan för kommunen där du bor.

Söker du vård så är 1177.se den självklara sajten. Här får du snabbt information om vilka vårdcentraler och tandläkare som finns nära dig. Sen kan det vara värt att komma ihåg att Stockholm har många privatkliniker som erbjuder vård enligt vårdavtalet. Du betalar alltså samma taxa eller bara marginellt mer än om du skulle använda dig av de statliga alternativen, samtidigt som du får bättre standard. Så kolla gärna upp en privat tandläkare eller läkarmottagning nästa gång.

VÄLKOMMEN TILL STORSTAN!

Tips om Stockholm är en guide för dig som är nyinflyttad i eller ska flytta till Stockholm. Vi bjuder på tips om allt från var du hittar samhällsservice till hur du navigerar dig fram på bostadsmarknaden, hittar de bästa uteställena och riktigt bra företag när du behöver hjälp av allt från hantverkare till frisörer.