Nyinflyttad

TIPS FÖR DIG SOM ÄR NYINFLYTTAD I STOCKHOLM

Välkommen till storstan! Om du just har flyttat till Stockholm så finns det säkert mycket som är nytt. Här kommer några tips som gör det lättare att komma till rätta i staden.

Skaffa månadskort

Glöm bilen om du inte bor ute i förorten! Att ha bil i Stockholm är både dyrt och krångligt. Det är långa köer till parkeringsplatser och många kostar nästan lika mycket som månadshyran hos en lägenhet på en mindre ort. Du kommer att märka att du sparar tid på att åka kollektivt då du inte behöver jaga rund efter någonstans att parkera.

Andra smarta alternativ är att skaffa en cykel (en elcykel gör det ännu enklare) eller en skoter / MC. Då blir det klart lättare att ta dig fram fritt utan att behöva anpassa dig till buss- och tågtider. Ett varningens ord är att Stockholmare knappast är särskilt vänliga i trafiken, så se upp om du väljer att åka på två hjul. Nätet för cykelbanor håller dock på att byggas ut och blir ständigt bättre. Behöver du bara en cykel ibland så finns det gott om uthyrningstjänster som du lätt bokar via appar.

Ta hjälp med flytten

Om flyttlasset inte har gått ännu så rekommenderar vi att du letar upp en bra flyttfirma för att få hjälp. Att flytta i Stockholm är verkligen inte enkelt om man inte är van och för att få köra in med större flyttbussar behöver du ett transporttillstånd. Även med en mindre flyttbil kan det vara svårt då det inte kryllar av parkeringsplatser.

Slipp stressen och ta hjälp av proffs istället så kan du vara säker på att allt går rätt till och du behöver inte heller baxa upp möbler och annat för smala trappor på egen hand.

Hitta dina favorithak

För att du ska känna dig riktigt hemma så är det hög tid att du ger dig ut på stan och provar olika caféer och restauranger. Här finns verkligen allt att välja på, och att vara säker på att du har en bra pizzeria inom kort gångavstånd för de där trötta söndagarna efter en utekväll är det bäst att du kikar vad som finns i närheten.

När det kommer till mataffärer så kan det faktiskt vara lite klurigt i vissa kvarter. Sök upp den kedja du helst handlar hos och lokalisera din närmaste butik. Det kan hända att det faktiskt är snabbare och mer prisvärt att ta tunnelbanan några stationer. Sen finns det förstås en uppsjö av trevliga bagerier, köttbutiker och även saluhallar för dig som vill handla det allra bästa.

Hemleverans av matvaror är annars toppen och i Stockholm är det enkelt. Vårt heta tips är att köpa basvaror med hemleverans och sen komplettera med lyxprodukterna genom att handla i ditt närområde.

Kultur & fritid

Stockholm har verkligen ALLT när det kommer till kulturutbud och fritidsaktiviteter. Det finns bra gym i varje gathörn, yoga- och dansstudios, utegym och mycket mer. Även centralt finns fantastiska rekreationsområden och parker att njuta av.

Biblioteken är sprängfyllda och erbjuder även utlåning av e-böcker och ljudböcker. Här hittar du ofta konstutställningar, föreläsningar och andra evenemang.

Konserter och klubbar pågår alla dagar i veckan och det finns massor av museer. Flera av de statliga har för övrigt gratis inträde.

Du lär inte ha tråkigt på fritiden om du bor i Stockholm, så stäng av Netflix och ge dig ut på stan istället!

VÄLKOMMEN TILL STORSTAN!

Tips om Stockholm är en guide för dig som är nyinflyttad i eller ska flytta till Stockholm. Vi bjuder på tips om allt från var du hittar samhällsservice till hur du navigerar dig fram på bostadsmarknaden, hittar de bästa uteställena och riktigt bra företag när du behöver hjälp av allt från hantverkare till frisörer.